Berlage H.P.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

MUSEUM BUILDING
One of the Gemeentemuseum’s most prized exhibits is the magnificent Art Deco building itself. Designed by architect H.P. Berlage, it is striking not only for its distinctive yellow brickwork, but also for its spacious interior, natural light and modern colour scheme. Berlage himself believed this would be his greatest ever work. It was also his last, however, and he never saw his masterpiece completed, as he died a year before the building was finished. Eighty years later, we can say that Berlage certainly fulfilled his promise. The building is still highly popular with visitors, artists and architects, and ranks among the most beautiful and most modern museum buildings in Europe.

alt

alt

DREAMS OF A CULTURAL TEMPLE
H.E. van Gelder (1876-1960) became director of the Gemeentemuseum in 1912. He dreamed of building a large new museum complex which would include concert halls and conference rooms. In a 1914 memorandum, he even called for the construction of several new museums. After the First World War the city council made a plot of land on Stadhouderslaan available. Architect Hendrik Petrus Berlage (1856-1934) was commissioned to design the building. Van Gelder and Berlage had known each other for some time, and both were convinced of art’s ability to elevate people. The new museum must therefore avoid any impression of elitism; it should be a cultural temple for the common man. It was also to be a modern museum, complete with the latest gadgets and presentation techniques.

THE CONSTRUCTION WORK
Eventually, an entire new museum complex proved politically impossible. In 1927, however, the city council commissioned Berlage to produce a smaller design. Construction work on this more modest structure began in 1931. Berlage oversaw the work together with his son-in-law E.E. Strasser. In the summer of 1934 – a year before the planned completion – Berlage died. Strasser completed the building and the museum opened on 29 May 1935. However, visitors were able to enjoy the new museum only briefly, as the occupying Germans used it as a repository during the Second World War. After repairs, it reopened to the public in 1946.

ART ELEVATES
To give ordinary people the feeling that they were entering a temple of culture where they could encounter art in peaceful surroundings, Berlage designed a long, glass-covered walkway leading up to the entrance. Passing through this ‘glass tunnel’, visitors gradually distance themselves from the hustle and bustle of the street. The placid artificial lakes on either side are designed to prepare visitors for the calm contemplation of art. Once inside, the magnificent entrance hall affords access to the decorative art galleries on the ground floor, the form of art thought to be most accessible to ordinary people. Visitors can also choose to ascend one of the staircases to the more elevated visual arts. To prevent museum fatigue, Berlage designed the galleries on a human scale, and with different dimensions. The doorways between galleries are never positioned directly opposite each other, so that each space receives equal attention. He made sure there was no clear route through the museum, so that visitors would lose themselves in the art on display.

11 CM
Symmetry, proportions and rhythm were very important to Berlage, and his way of creating timeless beauty. He had a new type of brick measuring 22 x 11 x 5.5 cm made for the Gemeentemuseum. These 11 cm units are found throughout the building. The building consists of squares and cubes with sides measuring 110 cm. The windows are divided into four 11 cm panes. In this way, despite using several different types of window, Berlage was able to create a harmonious façade. The display cases in the decorative arts section are also based on multiples of 11 cm so they harmonise with the galleries and windows.

SIMPLE BRICK AND LUXURIOUS FINISHINGS
Despite the fact that brickwork defines the building’s overall appearance, this is only the shell. Berlage ‘weaves’ the bricks around the reinforced concrete frame using various decorative techniques. The flat expanses on the outer walls and offset roof sections betray the influence of American architect Frank Lloyd Wright. The apparently austere exterior, whose colours blend in almost entirely with the surrounding environment, is more than compensated for inside with the use of the finest materials and luxurious decorative elements and furnishings. Doors and doorframes are made of bronzed brass, and the floor of the grand reception area is paved with marble. Above the entrance hangs a glazed ceramic figure by J.C. Altorf (1876-1955) of a woman representing the city of The Hague.

alt

I am grateful for useful information from Gemeentemuseum Den Haag